Για τον κιμά
- 500γρ κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ( ή 2 μεσαία)
- 1 καρότο τριμμένο
- 1κσ πελτέ ντομάτας
- 300ml σάλτσα ντομάτας
- 1 κύβο ζωμό βοδινό
- 2 κούπες νερό
- 2κσ ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- κόκκινο πιπέρι
- αλάτι,πιπέρι
- 2κσ βασιλικό αποξηραμένο
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με 2κσ ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα, περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα, φροντίζοντας να σπάσουν όλα τα κομμάτια του κιμά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ μαζί με την ζάχαρη και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
Έπειτα προσθέτουμε την σάλτα ντομάτας, τον ζωμό, την κανέλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον βασιλικό. Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα ταψάκι και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
Για την ετοιμασία των κανελονιών
Σε ένα ταψί απλώνουμε λίγο από την σάλτσα του κιμά, μαζί λίγο λάδι, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Κρατώντας κάθετα τα κανελόνια, τα γεμίζουμε με τον κιμά, με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού.
Όταν φτάσει μέχρι επάνω ο κιμάς, με γρήγορη κίνηση το φέρνουμε σε οριζόντια θέση. Κάθε κανελόνι φροντίζουμε να είναι κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο, από την πλευρά που τα γεμίσαμε.
Αφού τα γεμίσουμε , κρατάμε λίγο από τον κιμά και τον απλώνουμε πάνω από τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με μπόλικο λάδι και ανάμεσα σε κενά προσθέτουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι ή με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά στους 220 βαθμούς.
Αν το κανελόνι "κρατάει" ακόμα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
Για την μπεσαμέλ
- 40γρ βούτυρο
- 40γρ αλεύρι
- 700ml γάλα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και "ψήνουμε " για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Όταν προσθέσουμε την 3η δόση, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίζει να σφίγγει και να παίρνει την υφή μίας παχύρρευστης σάλτσας.
Αφαιρούμε από την φωτιά προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε .
0 Σχόλια