Εκμέκ κανταΐφι


Ένα παραδοσιακό γλυκό σε μια πιο "εστιατορική" εκδοχή. 

Για το κανταΐφι
  • 500 γρ κανταΐφι 
  • 150 γρ λιωμένο βούτυρο 
  • 2 κ.γ. κανέλα 
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο 
Με ένα πινέλο αλοίφουμε 2 ταψάκια. Χωρίζουμε το κανταΐφι στην μέση, το απλώνουμε και αν χρειαστεί το πατάμε λίγο, ώστε να έχει πάχος περίπου 1 δάχτυλο. 
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C  μέχρι να ροδοκοκκινήσει, περίπου 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε την άκρη να κρυώσει καλά. 
 Αφού κρυώσει το κόβουμε με προσεκτική, αλλά και γρήγορη κίνηση σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα.

Για το σιρόπι 
  • 200ml  νερό 
  • 200γρ ζάχαρη 
  • 1 στικ κανέλας 
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και αφού ξεκινήσει να βράζει, βράζουμε για 3 λεπτά. 
 Με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, βουτάμε κάθε κομμάτι κανταΐφι μέσα στο ζεστό σιρόπι για περίπου 3 δευτερόλεπτα. 

Για την κρέμα πατισερί
  • 500ml γάλα 
  • 100γρ ζάχαρη 
  • 2 αυγά ολόκληρα (ή 4 κρόκοι) 
  • 50γρ κορν φλάουρ 
  • 1 βανίλια σε σκόνη 
  • 50 γρ βούτυρο 
 Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το γάλα με την βανίλια. Μόλις βράσει αφαιρούμε από την φωτιά. 
 Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά με την ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. 
 Έπειτα προσθέτουμε το ζεστό γάλα κουταλιά-κουταλιά μέσα στο μπολ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε κιόλας για να μην κόψει η κρέμα μας. Όταν έχουμε προσθέσει τα 3/4 του γάλατος, βάζουμε πάλι το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα και σε μέτρια αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην κολλήσει. 
 Αφού δέσει, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί. 
 Αφήνουμε την κρέμα, σκεπασμένη με ζελατίνα να εφάπτεται επάνω της, να κρυώσει στο ψυγείο. Αφού κρυώσει, την χτυπάμε λίγο με το μίξερ, ώστε να αποκτήσει μια λεία υφή. 
 Την προσθέτουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μια μύτη του κορνέ μπροστά. 


Για την σαντιγί 
  • 400ml κρέμα γάλακτος 
  • 2 κ.σ. άχνη 
  • 1 βανίλια σε σκόνη 
 Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υλικά της σαντιγίς και με μίξερ χειρός χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει η σαντιγί. 
 Την προσθέτουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μια μύτη του κορνέ μπροστά ή σε μπιμπερό μαγειρικής 

Σερβίρισμα 
 Σερβίρουμε με αλεσμένα καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης. Για περισσότερο άρωμα προσθέτουμε μερικά φύλλα α δυόσμου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια