Μια πολύ γευστική ψαρόσουπα με πεσκανδρίστα, γνωστό και ως φανάρι, μαζί με λαχανικά.
Υλικά
3-4 πεσκανδρίτσες
3 καρότα
2 κρεμμύδια
3 πατάτες
1 ματσάκι σέλινο
νερό
λάδι (περίπου 1 κούπα)
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. ρύζι
Για το αυγολέμονο
1 αυγό
χυμό από 3 λεμόνια
1/2 κ.γ. νερό
ζωμό της σούπας
Εκτέλεση.
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας τα οποία τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το νερό, το λάδι, το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Στην συνέχεια ρίχνουμε περίπου το μισό σέλινο ψιλοκομμένο μαζί με το ψάρι και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά ενώ παράλληλα ξαφρίζουμε συνεχώς. Όταν βράσει αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει αρκετά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ασπράδι του αυγού μαζί με το νερό και το χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ και, πριν γίνει μαρέγκα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τον κρόκο και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Για να μην μας κόψει, ρίχνουμε στο αυγολέμονο λίγο λίγο από την σούπα μας μέχρι να μείνει περίπου η μισή και τότε ρίχνουμε όλο το μπολ μέσα στην κατσαρόλα. Ανακινούμε να σφίξει ο ζωμός και σερβίρουμε με έξτρα σέλινο.
Tips
Το λεμόνι πέρα από την γεύση, βοηθάει το ψάρι να σφίξει.
Μπορούμε να προσθέσουμε κουρκουμά, που πέρα από τις θρεπτικές του ιδιότητες, μας δίνει ένα πιο έντονο χρώμα.
Ξαφρίζουμε σχολαστικά γιατί ο αφρός θα μας θαμπώσει την σούπα και μας επηρεάζει αρνητικά την υφή.
Μπορούμε να κάνουμε την σούπα μας βελουτέ εάν περάσουμε τα υλικά από μπλέντερ ( σε αυτήν την περίπτωση δεν κάνουμε αυγολέμονο)
0 Σχόλια