Σπετζοφάι


Μία παραδοσιακή συνταγή από το Πήλιο εύκολη με λίγα υλικά και ένα υπέροχο αποτέλεσμα! 


Υλικά 

600 γρ λουκάνικα τζουμαγιάς
350 γρ Κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης 
350 γρ πράσινες πιπεριές κέρατο 
1 πράσινη καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο 
800 γρ ντομάτα κονκασέ 
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας 
50 ml κόκκινο κρασί 
Αλάτι, πιπέρι 
λίγο μπούκουβο καυτερό 
1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή 
2 αστεροειδή γλυκάνισο 
2 φύλλα δάφνης 
100 ml νερό 
1 κύβο ζωμό λαχανικών 
1 πρέζα ζάχαρη 
Λίγο μαϊντανό και σχοινόπρασο
3 κ.σ. λάδι 

Εκτέλεση 
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τα λουκάνικα κομμένα σε φέτες, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρούμε σε ένα πιάτο.
 Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε επιπλέον την 1κ.σ. λάδι και σοτάρουμε πρώτα τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες 5εκ. και σε 3 λεπτά προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον πελτέ και τα λουκάνικα, σοτάρουμε για επιπλέον 1 λεπτό και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
 Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον κύβο διαλυμένο στο νερό, τα μυρωδικά, την ζάχαρη, την δάφνη και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα περίπου 10-15 λεπτά.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σχοινόπρασο.

Tips

Δοκιμάζουμε την σάλτσα όταν είναι σχεδόν έτοιμη και διορθώνουμε στην γεύση εάν χρειαστεί.
Ανάλογα με την επιθυμία του καθενός κάνουμε την σάλτσα όσο καυτερή θέλουμε ή δεν βάζουμε ούτε την καυτερή πιπεριά για να μην καίει καθόλου.
Αντί για κρασί μπορούμε να σβήσουμε με ούζο. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια