Βολοβάν με sauce μπεσαμέλ

Ένα πολύ όμορφο και νόστιμο πιάτο που θα εντυπωσιάσει όλους τους καλεσμένους σας! 

Υλικά 
Για την ζύμη:

  • 1 φύλλο σφολιάτα 
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. νερό 
Για την γέμιση:
  • 60γρ. βούτυρο
  • 60γρ. αλεύρι 
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 αυγά
  • Μοσχοκάρυδο 
  • Αλάτι, πιπέρι 
  • 500γρ. μανιτάρια
  • 300γρ. μπέικον 
Εκτέλεση 
Ανοίγουμε καλά το φύλλο σφολιάτας και πατάμε στα σημεία που ήταν διπλωμένο ώστε να ισιώσει.  Παίρνουμε 2 κουπάτ και προσέχουμε το ένα να είναι λίγο μικρότερο. Με το μεγάλο κουπάτ κόβουμε την ζύμη και με το μικρό κόβουμε τα μισά κρατώντας το "καπάκι"(το γύρω γύρω) και το βάζουμε  πάνω από τα υπόλοιπα μισά, φτιάχνωντας έτσι φωλιές. Το εσωτερικό της φωλιάς το τρυπάμε με ένα πιρούνι, για να μην φουσκώσει. Αυτές θα ψηθούν στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 25 λεπτά, αφού πρώτα έχουμε αραιώσει τον κρόκο με το νερό και το έχουμε απλώσει σε όλες τις επιφάνειες της ζύμης, ώστε να κολλήσουν τα 2 φύλλα.
 Όση ώρα θα είναι στο φούρνο τα βολοβάν, λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, δημιουργώντας έτσι ένα ρου. Ψήνουμε το ρου για 3 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να δέσει και σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια και το μπέικον. Εφόσον πλέον θα έχει δέσει και η μπεσαμέλ, αποσύρουμε από την φωτιά,  αφήνουμε 2 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία,  προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα καρυκεύματα τα μανιτάρια και το μπέικον και ανακατεύουμε καλά.
 Όταν πλέον θα έχει ψηθεί και η φωλιά μας γεμίζουμε και σερβίρουμε ζεστή.

Tips 
  1. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποτήρια αντί για κουπάτ.
  2. Εάν η ζύμη είναι παγωμένη, αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσει, αλλιώς θα μας σπάει. Προσέχουμε όμως, γιατί εάν ζεσταθεί πολύ γίνεται κολλώδες και στο ψήσιμο ίσως να μην φουσκώσει.
  3. Τρυπάμε με το πιρούνι μόνο το εσωτερικό και όχι το κύκλο που μας φτιάχνει την φωλιά, γιατί έτσι δεν θα φουσκώσει
  4. Αντί για 1 λίτρο γάλα μπορούμε την μισή ποσότητα να την αντικαταστήσουμε με κρέμα γάλακτος για μια πιο κρεμώδη υφή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια